De elektriciteitsvoorziening van Nederland is momenteel nog steeds hoog met 99,99988 procent en zal hoog blijven tot 2030. Maar daarna wordt de voorziening onzeker, zei TenneT, de hoogspanningsnetbeheerder, in een rapport aan het Ministerie van Klimaat en Groene Groei op donderdag, meldt NOS. Nederland heeft momenteel voldoende kolencentrales en gasgestookte elektriciteitscentrales om aan de vraag naar elektriciteit te voldoen. Maar de laatste kolencentrales en gasgestookte elektriciteitscentrales zullen de komende vijf tot tien jaar sluiten. Tegelijkertijd betekent de overstap naar elektrische auto’s en warmtepompen, evenals de groeiende bevolking, dat de vraag naar elektriciteit alleen maar toeneemt. De bedoeling is om te voldoen aan de groeiende vraag door duurzaam opwekken en opslaan van elektriciteit, maar die capaciteit is momenteel onvoldoende om de sluiting van de elektriciteitscentrales te compenseren. En duurzame bronnen zoals wind en zon leveren niet altijd stroom wanneer het nodig is. “Dat maakt het systeem ingewikkelder en kwetsbaarder,” zei Maarten Abbenhuis van TenneT. De netbeheerder drong er bij de overheid op aan om tijdig maatregelen te nemen om voldoende flexibiliteit in het elektriciteitsnet te regelen, bijvoorbeeld door de batterijopslag aanzienlijk te vergroten. TenneT waarschuwde ook dat de economische overlevingskansen van gasgestookte en nucleaire elektriciteitscentrales afnemen. Deze centrales zijn nodig om ook na 2030 de elektriciteitsvoorziening te garanderen. De netbeheerder adviseerde de overheid daarom om het onderzoek naar een capaciteitsmechanisme te versnellen, waarbij de overheid energiebedrijven betaalt om gasgestookte elektriciteitscentrales in reserve te houden voor tijden waarin de elektriciteitsvoorziening tekortschiet.
De uitdagingen van de toekomst
Misschien ligt het aan mij, maar ik heb het gevoel dat de elektriciteitsvoorziening van Nederland voor een grote uitdaging staat. Met de sluiting van de laatste kolencentrales en gasgestookte elektriciteitscentrales in het vooruitzicht, en de toenemende vraag naar elektriciteit door de groeiende bevolking en de overstap naar duurzame energiebronnen, lijkt het erop dat er nog veel werk aan de winkel is. Duurzame bronnen zoals wind en zon zijn geweldig, maar ze leveren niet altijd op het moment dat we ze het meest nodig hebben. Dat kan de boel behoorlijk ingewikkeld maken, als je het mij vraagt. Het is dan ook van cruciaal belang dat de overheid op tijd maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat het elektriciteitsnet flexibel genoeg is om aan de toekomstige vraag te voldoen. Het is misschien niet zo eenvoudig als het lijkt, maar het is wel broodnodig om ervoor te zorgen dat we ook na 2030 nog steeds kunnen rekenen op een betrouwbare elektriciteitsvoorziening.
De rol van de overheid
Niet echt zeker waarom dit er toe doet, maar de rol van de overheid lijkt cruciaal te zijn bij het waarborgen van de elektriciteitsvoorziening van Nederland. Het versnellen van het onderzoek naar een capaciteitsmechanisme en het vergroten van de batterijopslag lijken belangrijke stappen te zijn in de goede richting. Misschien is het gewoon mijn persoonlijke mening, maar het lijkt erop dat de overheid nu actie moet ondernemen om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst kunnen blijven rekenen op een stabiele elektriciteitsvoorziening. Het zal niet gemakkelijk zijn, dat is zeker, maar met de juiste maatregelen en investeringen kan Nederland zich voorbereiden op de uitdagingen die voor ons liggen. En wie weet, misschien kunnen we uiteindelijk zelfs een voorbeeld stellen voor andere landen als het gaat om duurzame energie en het waarborgen van de elektriciteitsvoorziening.